IVA
TRATNIK

KAKTOIDA

Vsestranska umetnica Iva Tratnik se izraža skozi različne umetniške zvrsti: vse od tekstilnega kolaža in olja na platno do kiparstva, instalacij in performansa.


Tokratno razstavo sestavljajo olja na platno velikih dimenzij in močnih barv, ki s poudarjeno geometrizirano figuraliko gledalca pritegnejo in ga vodijo preko razmisleka o pomenu dela do idej o smislu ter principih življenja ter o ustroju sveta.


Nosilna slika razstave je Kaktoida Metamorphosis, pri kateri lahko opazujemo poudarjeno geometričnost v prvem planu predstavljenih teles in objektov, ki v navideznem drugem planu slike izgubljajo svojo ostrino in drsijo v vedno večjo organskost telesnega motiva in poudarjajo občutek depresonalizacije. Kaktoida Metamorfozis je prikaz rituala preobrazbe (kokoni metuljev), ki jo, nekje v ozadju, doživljajo tudi kulturni in socialni korpusi sodobnega sveta ter ki vliva upanje na izgon duha objektifikacije teles in na vzpostavitev pravičnejše družbe. Na ta način nosilno delo, tako stilsko kot vsebinsko, opozarja na trenutno stanje v družbi.

Razstava poteka: od 1. Oktobra do 23. Oktobra


Atelje Galerija, Gallusovo nabrežje 29, 1000 Ljubljana

© ATELJE GALERIJA 2015