KRISTINA
RUTAR

POJAVNICE

Atelje Galerija, 30. avgust – 30. september 2011

V sodelovanju z Zavodom za kiparstvo smo pripravili razstavo Pojavnice, avtorice Kristine Rutar. Kristina Rutar, ki ustvarja na področju kiparstva, grafike in keramike, je dobitnica odkupne nagrade podjetja Akrapovič na 14. Slovenski kiparski razstavi.

»Pojavnice« – pojaviti se!

Umetnik se vse življenje pojavlja in kadar se pojavlja, biva, je. Navidezna samoumevnost njegovega pojavljanja je klub dejstvu, da je umetnost sama sebi namen, vedno znova pogojena s srečevanjem, z odnosom, z drugim. Ta drugi ga sprejema ali zavrača, ljubi ali zaničuje in torej nenehno presoja, ocenjuje. Njegova ocena postane morda hote ali nehote usmerjevalec umetnikove poti.

»Pojavnice« se na pričujoči razstavi pojavljajo zaradi dokaj sveže vzpostavljenega odnosa med mlado umetnico in njeno mecenko. Delo, ki ga umetnica goji z dobršno mero spoštljivosti, premišljenosti in nadarjenosti, je bilo opaženo. Opaženo z zanimanjem, ki je pritegnilo, z dotikom, ki je prepričal. Kristinin Hamurabijev zakonik je na lanskoletni, 14. Slovenski kiparski razstavi prejel odkupno nagrado podjetja Akrapovič d.d. in bil tako povod za nadaljnje sodelovanje.

Roko si sedaj podajata priznana, tehnološko dovršena in pojavno prepoznavna odličnost ter mlada, še neuveljavljena pa vendar izjemna, dih jemajoča in presunljiva misel. Misel Kristine Rutar, ki se preko njenih dlani pojavlja in udejanja v čutnih kameninah, porcelanu, titanu in grafiki.

© ATELJE GALERIJA 2015