LEON
ZAKRAJŠEK

SUMIJI IN SLIKE

Arcadia Svetila, maj 2010

Atelje Galerija je v sodelovanju z Arcadio Svetila postavila na ogled razstavo sumijev in slik Leona Zakrajška iz njegovega nedavnega obdobja inteznivnega delovanja ter ustvarjanja. Odprtje razstave je bilo 18. maja 2010, pogovor z umetnikom pa je vodila kuratorka Maja Škerbot.

Leon Zakrajšek je novembra 2009 na tretjem Mednarodnem bienalu v Tokiu dobil častno nagrado, istega leta je na Kitajskem deloval v sklopu enega najvidnejših grafičnih centrov na svetu - Guanlanu (v tem času je ustvaril tudi tri grafike, ki so bile na ogled v Arcadii Svetila), razstavljal je v Macauu, hongkongškem kulturnem centru in schenzenski vladni palači.

Razstava v Arcadii Svetila v Ljubljani je izraz širine umetnikovega ustvarjanja, ki išče nove izrazne možnosti v združevanju starih grafičnih tehnik Kitajske in Japonske, predvsem sumija, z izbranimi, vrhunsko oblikovanimi svetili. Leon Zakrajšek je z razstavo v Arcadii Svetila na svojevrsten način povezal azijsko tradicijo z novodobno zahodnoevropsko izraznostjo.

Prav ta posebnost ustvarjanja daje umetniškemu opusu Leona Zakrajška svežino in pečat večne aktualnosti.

© ATELJE GALERIJA 2015