STIPAN
KUJUNDŽIĆ

GLASBILA


Atelje Galerija, maj 2013

V sodelovanju z galerijo ULUPUH iz Zagreba vas vabimo na razstavo Glasbila, avtorja Stipana Kujundžića, ki bo na ogled od 9. - 31. maja 2013 v Atelje Galeriji na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

So-delovanje je ena izmed primarnih človeških potreb. Sodelovati pomeni delati stvari skupaj, graditi skupaj, čutiti skupaj, imeti nekaj skupnega. Atelje Galerija iz Ljubljane in galerija ULUPUH iz Zagreba sodelujeta prvič, in sicer predstavljata razstavo Glasbila akademskega kiparja Stipana Kujundžića. Mednarodno medgalerijsko sodelovanje zmeraj nosi posebno noto in tokrat je medij tega sodelovanja umetnost, ki je zaradi svojega univerzalnega jezika, v katerem nas nagovarja, razumljiva povsod, ne glede na geografske, kulturne, jezikovne in druge meje, ki nas obdajajo. Zdi se, da razstave Glasbila ne bi mogli gostiti v bolj primernem času, kot je letošnje leto. Sama razstava namreč ne prezentira zgolj priznanega umetnika in njegovega umetniškega dela, ampak posledično prinaša tudi razmislek in vpogled v fragmente kulturne dediščine naših sosedov, s katerimi po tem, ko smo pred 22. leti izšli iz skupne države, v letu 2013 vstopamo v novo skupnost.

Kipar Stipan Kujundžić predstavlja na razstavi Glasbila osem skulptur – glasbil, za katere je navdih pri njihovem oblikovanju našel z večletnim raziskovanjem vzhodnjaške narodne glasbene dediščine in glasbil v regiji Imotske krajine. Izmed številnih glasbenih instrumentov se je osredotočil na izvirne gusle. Sprva se je posvečal izdelavi replik, kasneje pa je njegovo zanimanje težilo k preoblikovanju s ciljem združitve kiparskega in glasbenega. Nastala so izvirna umetniška dela, ki v razvojnem procesu sledijo dvem transformacijskim linijam: »gusle – violina« in »gusle – violončelo«. Kot pravi kustos razstave, gospod Mario Beusan, se kipar v tem procesu vse bolj odmika od izvirnega instrumenta, odmik pa je dosežen s kiparskim oblikovanjem amorfnih, asimetrično začetih in pogosto rotiranih delov osnovnega telesa glasbila. Nenazadnje se zdijo ta glasbila oz. skulpture v svojih razgibanih linijah in migetavih konturah kot svojevrsten izpis zvokov, ki nam jih lahko podarijo. Da so Kujundžićeve skulpture dejansko tudi glasbila, dokazuje skladba skladatelja Tiborja Szirovicza, ki jo je napisal prav za kiparjeve skulpture oz. glasbila, skladba pa se izvaja z uporabo elektronike in računalnika ter s posnetimi zvočnimi matricami.
O svojem navdihu, to je glasbi, Kujundžić pove, da ga le-ta spremlja že od otroštva, zato je kasneje v svojem ustvarjanju težil prav k povezovanju kiparstva in glasbe. Povezovanje kiparstva, ki se vsaj v tradicionalnem pogledu zdi nekaj dokaj oprijemljivega, materialnega in glasbe, tega fenomena, ki se nam riše zgolj v obzorju neke zvočnosti, se na prvi pogled morda zdi paradoksalno. Vendar je ravno ta posredna vloga, oblikovanje skulptur – glasbil že pritegnila marsikaterega kiparja. Na Slovenskem so glasbo v svoja kiparska dela vpletali Jakov Brdar, Lujo Vodopivec, Tomaž Kolarič, Tao Vrhovec, Marko Kovačič, Boštjan Drinovec in drugi. Razstava Glasbila tako prinaša v prostor Atelje Galerije spojitev kiparstva, glasbe in kulturne dediščine, ki jo lahko spoznamo in občutimo tako, da razstavo preprosto obiščemo.

Jelka Vrečko

O umetniku

STIPAN KUJUNDŽIĆ(1982, Imotski) je obiskoval Šolo za oblikovanje v Splitu, šolanje pa nadaljeval na Umetniški akademiji Univerze v Splitu, smer kiparstvo (profesorji: Aleksandar Miđor, Nikola Džaja, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić), kjer je leta 2006 diplomiral v razredu prof. Matka Mijića.
Sodeloval je na več skupnih razstavah in na dveh kiparskih kolonijah.
STIPAN KUJUNDŽIĆ je mladi umetnik sodobne senzualnosti, pripadnik informacijske dobe, ki je hkrati očaran z naravnimi, humanimi in duhovnimi dimenzijami Imotske krajine in prostora, ki mu popolnoma pripada, prostora, ki ga nenehno raziskuje, v katerem živi in ustvarja. Prav rojstni kraj predstavlja neizčrpen vir za njegov umetniški navdih. Ta je prisoten v vsakem njegovem delu, vendar samo na ravni ustvarjalne energije, nikoli pa deskriptivno.
Izražanje njegove umetniške osebnosti, ko so jo že od malih nog spodbujali, se preko izobraževanja in prvih stvaritev nadaljuje proti resnično želeni usmerjenosti k ideji o tem, kako pravzaprav živeti svojo umetnost, da bo verodostojna in da bo pravi kažipot k boljšemu svetu, o katerem tako ali tako vsi sanjamo.
Avtor pravi: »Kar pomnim, je zame kot nekaj najbolj vznemirljivega predstavljala prostornina in spreminjanje njene oblike pod mojimi prsti, ne glede na to ali sem se igral s testom v kuhinji ali oblikoval glino. Neprestano sem risal in slikal. Danes ko gledam te prve stvaritve, dojemam, da to pravzaprav niso slike, ampak nerojene skulpture. Zahvaljujoč svojemu očetu Augustinu in družini, ki me je spodbujala, sem odraščal v okolju, izpolnjenem z umetnostjo, ogromno količino ljubezni in neskončnega razumevanja. Zato sem zelo zgodaj spoznal samega sebe, natančno sem vedel, kdo sem, kaj želim in kaj lahko dosežem. To je najpomembnejši trenutek v življenju, ker če delate tisto, kar vas osrečuje, boste zares srečni.«
Od leta 2009 je član ULUPUH - Udruženje likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske / Združenje likovnih umetnikov uporabnih umetnosti Hrvaške.

Postavitve v javnem prostoru

 • 2004 – Vrsar, Mornarjevo hrepenenje (Mornareva žudnja), skulptura (steber za privez čolna na obali), kamen
 • 2007 – Bol na Braču, Morske igre, skulptura (sprehajalna pot proti Zlatnemu ratu), kamen
 • 2007 – Split, Orson Welles, skulptura, bronca (sodelovanje z Ojo Kodar)

Samostojne razstave

 • 2001 – Imotski, Okovi navad (Okovi navika), slike, risbe in skulpture
 • 2005 – Kaštel Sućurac, Galerija kula, skulpture, terakota
 • 2007 – Split, kletni prostori Dioklecijanove palače, Potniki skozi čas (Putnici kroz vrijeme), skulpture, les
 • 2007 – Imotski, Potniki skozi čas (Putnici kroz vrijeme), skulpture, les
 • 2010 – Zagreb, Galerija Matice hrvatske, Preslojevanje (Preslojavanje I), skulpture, sintetika, les
  Avtor projekta: prof. Mario Beusan
  Skladatelj: Tibor Szirovicza, CONSUCTIO, skladba, napisana za razstavo
 • 2011 – Gornja Stubica, Galerija dvorca Oršić, Preslojevanje (Preslojavanje I), skulpture, sintetika, les
 • 2011 – Kastav, Galerija Sv. trojica,Preslojevanje (Preslojavanje I), skulpture, sintetika, les
 • 2011 – Zadar, Galerija Državnega arhiva Zadar, Preslojevanje (Preslojavanje I), skulpture, sintetika, les
 • 2011 – Zadar, Galerija ZADART, Bolečina (Bol), skulpture, keramika, les
  Kustos razstave: prof. Mario Beusan
 • 2011 – Zagreb, Galerija ULUPUH, GLASBILA (GLAZBALA), izložba avtorskih glasbil, les, koža, najlon
  Kustos razstave: prof. Mario Beusan
  Skladatelj: Tibor Szirovicza, TRANSFONIJA, skladba, napisana za razstavo. Muzikologinja: Maja Milošević

© ATELJE GALERIJA 2015