Tečaj klasične grafične tehnike

Petdnevni intenzivni tečaj klasičnih grafičnih tehnik je zasnovan pod strokovnim mentorstvom akademskega slikarja in grafika Leona Zakrajška.


Tečaj klasične grafične tehnike

OSVOJITE ZNANJA STARIH MOJSTROV ČRNE UMETNOSTI / pet srečanj
        četrtek, 13.05.2021 od 17:00 do 21:00
        petek, 14.05.2021 od 17:00 do 21:00
        ponedeljek, 17.05.2021 od 17:00 do 21:00
        četrtek, 20.05.2021 od 17:00 do 21:00
         petek, 21.05.2021 od 17:00 do 21:00

Prijavite se na: galerija@ateljegalerija.si

 

OPIS PROGRAMA:
Posebno poglavje likovnega ustvarjanja so grafične tehnike. Seznanili se boste s teorijo suhe igle in konkretnimi primeri iz zgodovine. Sledili bodo koraki ustvarjanja na matrice (cink ali pleksi) z grafičnimi iglami in drugimi pripomočki. Med postopkom risanja na matrico boste spoznali načine senčenja in glajenja ter doseganja posebnih učinkov. Ob zaključevanju motiva boste spoznali postopek vtiranja grafične barve v matriko in čiščenje pred končnim tiskom. Zaključni korak postopka je sestavljen iz priprave papirja Fabriano Rosaspina, pravilne aplikacije matrike in končnega tiska na grafični preši. Končana grafična dela boste na koncu pravilno signirali in datirali.

Tečaj bo potekal v prostorih Atelje Galerije, na Gallusovem nabrežju 29, v Ljubljani. Udeleženci tečaja prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju. Atelje Galerija si pridružuje pravico do spremembe terminov in programov ali odpovedi. Tečaj se bo izvajal v skladu s priporočili NIJZ.

Kotizacija za celotni tečaj petih srečanj je 390,00 EUR.

V ceno so vključene osnovne materialne potrebščine. Matrice in odtisi ostanejo last udeležencev tečaja.

Če tečajnik do konca koledarskega leta priloži dokazilo, da zaradi bolezni ali višje sile ne zmore več obiskovati tečaja, mu Atelje Galerija povrne 30 % vplačane kotizacije.

Prijava je potrjena z izpolnitvijo spletne prijavnice in plačilom kotizacije. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest. Udeležba je omejena na največ 10 udeležencev.

Za udeležbo na tečaju udeleženec potrebuje predpasnik oziroma delovno haljo.

 

Za več informacij pišite na e-naslov galerija@ateljegalerija.si ali pokličite +386 (0)1 421 34 50.

Kratka predstavitev umetnika

Slikar in grafik specialist Leon Zakrajšek je prepoznaven po svojem umetniškem izražanju iskanja perfekcije v zamahu s čopičem v tehniki sumi, monotipiji kroga – ensō in v mnogih grafičnih tehnikah. Značilnost njegovega ustvarjanja je zavezanost starim grafičnim tehnikam Daljnega vzhoda in evropskega prostora, ritualnemu slikanju, filozofiji azijskih načinov meditacije in zahodnim artističnim ekspresijam. Leon Zakrajšek pravi: »Ustvarjanje v tehniki suhe igle je simbioza linijskega risanja na matrico, v našem primeru na cinkovo ploščo. S tradicionalnimi pristopi in mehansko tehniko se risba pretvori v grafični jezik suhe igle. Končni izid pri suhi igli je ‘sočen’ in ‘bogat’ ter bistveno drugačen kot klasična risba na papir. Suha igla kot globoki tisk pušča drugačne sledi, s katerimi lahko dosegamo posebne učinke in rezultate, kar potrjuje ta črna umetnost starih mojstrov.«.

Več o avtorju