Nik Anikis Skušek

Ideje, sporočila in podobe, ki jih akademski slikar Nik Anikis Skušek izraža s simboli in arhetipi, gledalca prek kolektivnega nezavednega povezujejo s preteklostjo in zgodovino človeštva. V likovnih delih, ki jih zaznamuje uporaba klasičnih slikarskih tehnik, značilnih za obdobje renesanse, artikulira razmišljanja o globokih borbah in kričečih nasprotij intimnih globin posameznika. V ta namen uporablja širok nabor motivov – vse od portretov ljudi in božanstev do mitičnih krajev z ruševinami in kozmičnih prostorov z zmaji, ki jih prek simbolike in barv povezuje v smiselne izraze lastnih vizij.
Magister slikarstva je slikarsko pot začel v zgodnjem otroštvu, ko je pri petih letih začutil željo po izražanju svojega notranjega sveta. Čopič in platno sta ga vodila v uk k vrhunskim slikarjem v Italijo, Španijo, na Nizozemsko, Češko, v Francijo in Anglijo, kjer je osvojil spretnosti slikarskih tehnik, s katerimi danes ustvarja tehnično dovršena in večkrat mednarodno nagrajena slikarska dela. Med študijem na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani se je navdušil nad klasičnimi in realističnimi metodami slikanja in risanja, zato se je odločil za študij v Firencah na Angel Academy, kjer je uspešno zaključil vse tri letnike. Svojo pot je nadaljeval s poučevanjem na zasebni akademiji na Nizozemskem in leta 2016 iz slikarstva magistriral v Ljubljani. Njegova platna, predstavljena na številnih razstavah doma in po svetu, lahko do neke mere uvrstimo v neorenesančni imaginativni realizem, ki ga avtor mojstrsko nadgrajuje z motiviko vizionarskega slikarstva.
Svoje poslanstvo slikarja dojema kot vizionarsko delo, s katerim želi izraziti globje resnice človeka, univerzuma, resnice prebujenja in veličastne lepote človeštva, ki izvira iz nepredvidljivega razmerja med temnimi in svetlimi potenciali posameznika. Inspirirata ga tehnična dovršenost in subtilni izraz lepote človeškega telesa, ki s svojo poezijo izraža velik spekter emocij in resnic.