NITNI ZAPISI

10. november 2005

NITNI ZAPISI
NITNI ZAPISI
NITNI ZAPISI
NITNI ZAPISI
NITNI ZAPISI
NITNI ZAPISI

Nitni zapisi, kot je naslov pričujoče razstave tekstilnih objektov Ande Klančič, so osebni, ustvarjalni zapisi neizrečenih misli, tekstilne risbe, ki lahko lebdijo v zraku v pričakovanju, da jih prestrežemo in odnesemo s seboj. So tudi prostorski objekti, v katerih ni težko opaziti značilne prosojnosti, zračnosti, posegov v prostor, ki jih avtorica razvija z veliko mero senzibilnosti.

Nitni zapisi izhajajo iz jasno zastavljenega koncepta, iz spominov, narave, podpirajo pa jih različni materiali in različne tehnike izvedbe. Raziskovanja in poglabljanja v značilnosti tekstilnega medija, v lastnosti niti in vlaken, so povezana z odkrivanjem zakonitosti ter odpirajo povsem nove sporočilne možnosti. Izhajanje iz zakonitosti zračne čipke, redke in nepoznane tehnike, je avtorico pripeljalo do odkrivanja novih, neverjetnih razsežnosti nitnih formacij v prostoru.

Ker se pri nas le redki ustvarjalci posvečajo sodobni tekstilni umetnosti, ni čudno, da je avtorica, dobitnica uglednih nagrad, bolj znana zunaj slovenskih meja, saj so bila v zadnjih desetih letih njena dela uvrščena na skoraj vse selekcionirane strokovne razstave v svetu.

Maja Kržišnik

10. november 2005
NITNI ZAPISI
Anda Klančič

AURA nastala v sklopu razstave oblikovalcev svetil / ARCADIA lightwear
Mesec oblikovanja 2005 - Design v mestu
Nitni zapisi - Written in Thread