QAYAQ

13. april 2014

QUAYAQ
QUAYAQ
QUAYAQ
QUAYAQ
QUAYAQ
QUAYAQ

V Atelje Galeriji smo 23. aprila 2014 odprli razstavo oblikovalskega dela arhitekta Boštjana Debelaka z naslovom QAYAQ. Ob odprtju smo uspešno izpeljali tudi dražbo. Razstava bo na ogled do 18. maja 2014.

Boštjan Debelak je arhitekt, ki za svojo glavno dejavnost šteje ustvarjanje malih hiš velikih vrednosti, kot velik ljubitelj starih tehnik in »primitivno arhaičnih« metod pa svoj prosti čas najraje zapravlja z veslaškim potepuštvom. Zaradi slednjega se je pred leti odločil, da sam oblikuje in izdela leseno veslo po zahodnogrenlandski metodi. Narejeno je iz enega kosa kanadske rdeče cedre, z uporabo dleta in rašpe. Delo z lesom mu ni tuje, zato mu tudi izdelava ni predstavljala velikih težav.

Po mesecih študija različnih zelo starih, a še vedno aktualnih tehnik gradnje in uporabe grenlandskih kajakov (Qayaq kot potovalni čoln v osnovi in zgodovinsko izvira prav iz te stare in ekstremne kulture), je kmalu padla še odločitev o izdelavi tega precej bolj zapletenega grenladskega »plovnega artefakta«, s tem pa tudi za nekaj časa Debelakova preusmeritev ustvarjalnega časa v navtično vejo arhitekture.

Čoln je narejen brez načrta, za današnje razmere s »primitivnimi« inuitskimi ročnimi tehnikami, brez lepila, žebljev in vijakov; samo s povezovanjem in zategovanjem konstrukcijskih lesenih kosov z vrvjo in suhim mozničenjem (zabijanjem čepov). Vsega skupaj je bilo potrebno le »za en šop« lesenih letev različnih dimenzij in različnih vrst lesa – glede na način nadaljnje obdelave (napenjanje, krivljenje ...) in pričakovane statične obremenitve. Zunanja tkanina, na koncu kot boben napeta opna, je na vrhnjem spoju palube ročno zašita in nič krojena. Zasnova sledi več kot tisočletni tradicionalni gradnji čolnov (zahodnogrenlandski stil), ki je med Inuiti še danes aktualna. Brez težav je vse mogoče narediti brez električne napeljave. Unikatna končna oblika je podrejena lastnim željam in ciljem.

13. april 2014
QAYAQ
Boštjan Debelak