Prihajajoča razstava

Odstrel.

Plakati 1983–1987. Bogo Zupančič.
1. – 28. februar 2021

Pretekle razstave

NEKROLOG

Silvije Arc Popovič 6. 11. 1950–19. 12. 2020

Likovno sporočilo je eno od univerzalnih sredstev od pradavnine. Likovno izrazno sredstvo je individualno sredstvo. Likovno izražanje je primarni duhovni privilegij. (Silvije Arc Popovič )


Silvije Arc Popovič

V teh predprazničnih božičnih dneh nas je tiho zapustil akademski kipar, grafik in slikar Silvije Arc Popovič.

Svojo umetniško pot je začel v 70. letih prejšnjega stoletja s prepoznavnimi kolaži in skulpto-slikami. Takrat je s prostorsko delujočimi materialnimi slikami odprl možnost drugačnega, za tisti čas novega in nekonvencionalnega likovnega izražanja.

Njegov umetniški izraz zaznamujejo igrive forme, poslikane skulpture in abstraktne slikarske kompozicije, v katerih opazovalec nehote išče figuralnost. Barva se zlije prek vseh likovnih del tudi na objekte. Združeval je različne materiale in oblike v likovne stvaritve, ki so za umetnika predstavljali svoj pomen. Vse to je značilno za pop art. Lahko bi ga uvrščali tudi med abstraktne ekspresioniste, včasih spominja na impresioniste.
Fantazija je bila zanj pogonska sila. Skozi otroško domišljijo je izhajal iz risbe, hkrati pa je bila njegova težnja k prostorskemu delovanju in njegova prioriteta, da je razmišljal o materiji in snovnosti kot taki. Zato je bil zanj dragocen vsak material, tudi industrijsko izdelan produkt, predmet, objekt ali samo del tega, zavestno poiskan ali naključno odkrit.
Ob izbiri materialov sta bila zanj pomembna tudi proces razmišljanja o likovno-teoretskih vprašanjih. Nenehne spremembe narave, družbenega okolja in opazovanje medčloveških odnosov so mu predstavljale intelektualni izziv za – nemimetično portretiranje ožje in širše okolice – kot je sam razlagal, mutacije oblike in prostora, kar še dodatno potrjujejo naslovi njegovih del: Mutacije oblike, časa in prostora, Dialogi, Variacije itd. Slikarske kompozicije so izražale avtorjeva razpoloženjska stanja, lahko nemirna, ekspresivna, igriva ali melanhonična, vendar vedno barvno harmonična in navdihujoča, iz katerih veje esprit njegovega kratkega pariškega obdobja. Čeprav nekatera umetnikova dela na prvi pogled delujejo abstraktno, pa figure ni nikoli opustil. Bil je raziskovalec, mojster likovne govorice, sam nekako izven časa in prostora. Vsakdanje teme ga niso zanimale in zato je bil ranljiv v zanj pretrdem svetu, s katerim se je moral spopadati in se z njim nenehno boriti. Vse to je bilo zanj breme, ki ga je vedno težje nosil s seboj. Doživljali smo ga kot posebneža, čutečega sogovornika, zelo pozornega in darežljivega prijatelja, ki ga bomo pogrešali.

Z Atelje Galerijo je začel sodelovati kmalu po njenem nastanku z razstavitvijo njegovih olj na platno in skulptur, v letih 2003, 2010, 2012 in poslednjič v marcu leta 2015 z instalacijo, prepletom najnovejših slikarskih del z nekaj najatraktivnejšimi primeri kiparskih slik prejšnjih obdobij iz Ciklusa mutacije.

Silvije Popovič Arc se je rodil leta 1950 v Mariboru. Po končani srednji šoli se je odločil za študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo in grafika, ki ga je končal pri profesorjih Dragu Tršarju in Bogdanu Borčiču. Po študiju se je izpopolnjeval v Parizu.
Bil je prisoten na številnih razstavah doma in v tujini, na primer v Cite Internationale des Arts Paris, Galerie Moser Graz, Galerie Cult Wien, v Bežigrajski galeriji, Galeriji Murska Sobota, Galeriji Ars v Ljubljani, Atelje Galeriji, Galeriji ZDSLU ter DLU Ljubljana in Maribor. Redno se je udeleževal razstav Majski salon in za svoja dela prejel več priznanj in nagrad. Mnoga likovna dela se nahajajo v stalnih in zasebnih zbirkah. Bil je dolgoletni član ZDSLU.


Slavojka Akrapovič

Ljubljana, 26. december 2020