Nea Likar

Nea Likar (1990), ilustratorka, grafična oblikovalka, umetnica ličenja – vsestranska ustvarjalka, ki je končala šolanje na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, v svojem delu spretno spaja digitalno in ročno likovno tehniko, sledi niti sodobnosti ter v lokalni umetniški sferi pušča svež in inovativen pečat. S širokim tematskim spektrom, ki ji omogoča izraz notranjega sveta in za katerega črpa navdih iz lastnega življenjskega izkustva, ustvarja močan dialog z gledalcem.

Avtorica nas v svojih delih popelje skozi človeški, živalski in rastlinski svet ter nas prek preučevanja človeških odnosov in izpostavitve kritične misli usmeri k razmisleku o aktualnem dogajanju in predsodkih v družbi. Posebno pozornost namenja odnosom ljudi do različnih živalskih vrst, predvsem tistih na robu izumrtja.

V ilustraciji ji je pomemben proces, pri katerem se osredotoči na raziskovanje problematike specifičnega ustvarjalnega področja. V ospredje postavlja ilustratorja in njegovo družbeno odgovornost, saj meni, da ima ilustracija poglavitno vlogo pri prenosu ideje in sporočil. Umetnica oblikuje samosvoj, izviren likovni zapis, ki združuje tradicijo s sodobnostjo in ga težko opredelimo z že obstoječimi smernicami. Njene na videz preproste in prisrčne podobe se velikokrat prelevijo v nadrealistične ideje sveta metaforike in simbolizma, ki prehajajo iz ostre kritike okolice prek območja erotike do zametkov bizarnega in celo temačnega.

Med številnimi projekti se Likarjeva posveča svoji znamki ilustriranih produktov (tapete, tekstilni izdelki …) z imenom Sketch, v kateri umetniški ilustraciji dodaja uporabno vrednost. S svojim ustvarjanjem širi zavedanje o razvejanem in dinamičnem svetu ilustracije in družbeni vlogi ilustratorja samega.