Predrag Todorović

Predrag Todorović, rojen leta 1966 v Drvarju.

Leta 1990 je diplomiral iz Likovnih umetnosti v izbirnem kolegiju Slikarstvo na Pedagoški fakulteti na Reki.

Od leta 2000 do 2006 je delal kot profesor na Šoli za uporabno umetnost na Reki. Kot prostovoljec je bil predsednik Hrvaškega društva likovnih umetnikov (HDLU) Reka v letih 2003/2004. V letih 2009/2010 je kot višji likovni sodelavec poučeval slikarstvo na Akademiji za uporabno umetnost na Reki. Od leta 2022 je zunanji sodelavec na katedri za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu.

Do zdaj je razstavljal na več kot petdesetih samostojnih razstavah ter na številnih skupinskih, žiriranih in selekcioniranih razstavah na Hrvaškem in v tujini. V kuratorskih selekcijah doma in v tujini so njegova dela predstavljala sodobno hrvaško likovno sceno ter so bila predstavljena v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Finskem, Madžarskem, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in Egiptu. Njegova dela najdemo v zbirkah Muzeja moderne in sodobne umetnosti (MMSU) na Reki, Muzeja sodobne umetnosti (MSU) Zagreb in Narodne in univerzitetne knjižnice Zagreb (NSK) ter v številnih zasebnih zbirkah doma in v tujini.

Je prejemnik več priznanj in nagrad, od katerih mu je bila zadnja, iz leta 2022, dodeljena za celotno dosedanje delo, podelila pa mu jo je Fundacija Adolph in Esther Gottlieb iz New Yorka. Sodeloval je pri dveh programih Artist in Residence, v Kairu leta 1997 in v Parizu leta 2016.

Je član Hrvaške zveze samostojnih umetnikov. Od leta 2006 živi in dela v Zagrebu.