OUTSIDER

Silvester Plotajs - Sicoe

Lust for Life

Napisala: Slavojka Akrapovič
Fotografija: iz avtorjevega arhiva

Ti Amo
Ti amo, 2015, olje na platnu, 195 x 130 cm

Silvester Plotajs – Sicoe se je rodil l.1965 in študiral v Ljubljani. Po študiju na ALU se je izobraževal na Nizozemskem ( Minerva Academy /Groningen ). Je prisoten na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini (Avstrija, Italija, Izrael). Za svoja likovna dela je prejel pomembna priznanja in nagrade.

By-by modern art, 2013, olje na platnu, 200 x 150 cm
By-by modern art, 2013, olje na platnu, 200 x 150 cm

Močne žareče barve v kompozicijskih odnosih na ploskvi platna so najpomembnejše orodje za njegovo ekspresivno izražanje, ki se dotika tem odnosov in njegovih lastnih občutenj. Sporočila so včasih humorna, drugič provokativna ali pa se zdi, kot da bi uporabljal vizualni jezik prvobitnih kultur. Intenzivnost avtorjevih občutij se tako prenese na opazovalca.

Lust For Life II, 2014, olje na platnu, 200x100 cm
Lust For Life II, 2014, olje na platnu, 200x100 cm

MANIFEST KRIČAČA

» Nihče mi ne bo govoril kaj je umetnost, ali kaj umetnost naj bi bila. Nikomur ne verjamem, še sebi včasih ne. Pravzaprav ne zaupam hladnemu razumu v sebi, prisluhnem pa z veseljem strasti, čustvom, ustvarjalnemu nemiru, navdušenju!

Dandanes ves čas poslušam o projektih v umetnosti, moj edini je slikarstvo. Strastno verjamem v izrazno moč slike. Intuitivno prisluškujem svojemu notranjemu glasu, času, idejam, ne oziram se na sočasno dogajanje. Sledim svojemu toku - osamljeni plavalec, občasno prisluhnem belemu zajcu, ki o umetnosti ne ve nič. Ime mu je Belko.

Uživam v slikanju, moja paleta ima obliko srca. Sam sebi pravim slikar, ne umetnik, potapljač, kajti dostikrat zadržim dih, ko me posrka barvni vrtinec v sliko. In nikoli natančno ne vem, kaj bom prinesel na površje - kaj bo nastalo. V mojem slikarskem procesu ni napak in popravkov, slika preprosto nastane in kriči! Rad imam kričeče slike. Mogoče sem slikar-kričač?! «

Silvester Plotajs Sicoe

 

Afričanki, 2013, olje na platnu, 150 x 200 cm
Afričanki, 2013, olje na platnu, 150 x 200 cm

OUTSIDER footer