Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva

Slikarski tečaj je zasnovan v obliki intenzivnih vaj v dveh tečajih (osnovni in napredni) in bo izveden pod strokovnim mentorstvom akademskega slikarja Silvestra Plotajsa Sicoeja. Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva se bo izvedla v jesenskem času 2022. V kolikor ste že sedaj zainteresirani, nam lahko vaš interes pošljete na e-mail: galerija@ateljegalerija.si.

Program: Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva

 1. ŠOLA EKSPRESIVNEGA IN ABSTRAKTNEGA SLIKARSTVA
  petek, 27.05.2022 od do

Skupaj za plačilo:
(cene vsebujejo 0% DDV)

Vaši podatki

Program: ŠOLA EKSPRESIVNEGA IN ABSTRAKTNEGA SLIKARSTVA

 • akrile (osnovne barve - rdeča, rumena, zelena, modra,.. bela, črna, oker,..)
 • različne čopiče (od tankih do debelih konic)
 • potiskane tkanine (ostanki, stara oblačila - rute, prti, barvasti vzorci.. ),
 • kolaž papir (en zavoj),
 • škarje,
 • napeto platno max.100 x 70 cm - lahko tudi manjši (tanjši podokvir)

Z vpisom osebnih podatkov ter prijavo na likovni tečaj potrjujete in soglašate:


Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva

OPIS PROGRAMA:
Na začetku boste spoznali temelje likovne teorije, ki jih boste pozneje uporabili pri praktičnem delu. Mentor vam bo predstavil tehnike tonskega slikanja, pridobili pa si boste tudi izkušnje s slikanjem na platno ali papir. Spoznali boste slikanje na različnih formatih z akrilnimi barvami ter ga razširili v kompleksno sliko z motivom tihožitja, portreta in figure. Seznanili se boste z mešanjem barv, barvnimi kontrasti in harmoničnimi vrednostmi.

Več o tečaju:

OSNOVNI TEČAJ

1. Prva vaja: tihožitje – črno-belo; interakcija med ploskvijo in risbo. Poskusili boste dojeti celovitost slikovnega polja, ukvarjali se boste z modulacijo svetlo-temno. Slikali boste z akrili in morda uporabili tudi oglje za risbo. Namen vaje je osvojiti likovno polje, zaznati celovitost, vzpostaviti iluzijo prostornine, se spoznati s kompozicijo.

2. Druga vaja: tihožitje – uporaba barve. Spoznali se boste z modulacijo toplo-hladno in z nanašanjem barvnih ploskev, kot je to počel Cezzane, ter s tem dosegli vpogled v začetek predkubizma.

3. Tretja vaja: tihožitje – s poudarkom na raziskavi medprostorov. Spoznali se boste s problemom, kako je prostor, ki ga formira predmet, enakovreden prostoru med predmeti. Proučili boste delo Morandija, ki je svoj celoten opus posvetil tihožitjem.

4. Četrta vaja: tihožitje in tehnika kolaža, lepljenke, izrezovanje iz barvnih papirjev. Namen vaje je ozavestiti ploskovitost in moč barve. V ploskev boste zarisovali svobodno risbo, kot je to počel Matisse.

5. Peta vaja: spoznavanje figure skozi slikarski proces nanašanja barve na površino; črno-belo ali barvno. Iskali boste risbo, ki se vzpne skozi plastenje slike. Sproščeno boste zaznavali figuro.

 

 

 

NADALJEVALNI TEČAJ

6. Šesta vaja: figura v prostoru. Pozornost boste usmerili v kompozicijo: kam umestiti figuro, kako zaobjeti specifičnost modela ter postaviti nihanje med ploskvijo in risbo forme. Primer za to je Giacometti – malo barv in več iskanja prostora.

7. Sedma vaja: glava. Portret po svobodni izbiri, risba ali slika, kolaž, kar koli, samo da se spopadete s formo obraza in prek tega zgradite sliko. Primeri za to so Baselitz, Giacometti, Bacon itd.

8. Osma vaja: ponovno obraz, mogoče prvič na platno in na polno z barvo in energijo. Spoznali boste ekspresionizem in nato ustvarjali z vsemi pridobljenimi znanji.

9. Deveta vaja: svobodna kompozicija iz likovnih oblik: trikotnik, valj, kvadrat, krog itd. Ustvarjali boste likovno kompozicijo, slikarski organizem: črno-belo ali barvno; ostro, organsko, malo, veliko, gosto, transparentno itd.; platno in barve. Namen je ustvariti sliko iz osnovnih likovnih oblik.

10. Deseta vaja: ogled Moderne galerije in stalne zbirke. Na primerih slik v galeriji bomo pojasnili načine slikanja.

 

Tečaj bo potekal v prostorih Atelje Galerije, na Gallusovem nabrežju 29, v Ljubljani. Udeleženci tečaja prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju. Atelje Galerija si pridružuje pravico do spremembe terminov in programov ali odpovedi.

Kotizacija za osnovni tečaj je 297,00 EUR. Možno je plačilo s turističnimi boni (BON21).
Kotizacija za nadaljevalni tečaj je 297,00 EUR. Možno je plačilo s turističnimi boni (BON21).

Vsak udeleženec naj s seboj prinese:

 • akrile (osnovne barve - rdeča, rumena, zelena, modra,.. bela, črna, oker,..)
 • različne čopiče (od tankih do debelih konic)
 • potiskane tkanine (ostanki, stara oblačila - rute, prti, barvasti vzorci.. ),
 • kolaž papir (en zavoj),
 • škarje,
 • napeto platno max.100 x 70 cm - lahko tudi manjši (tanjši podokvir)

Za več informacij pišite na e-naslov galerija@ateljegalerija.si ali pokličite +386 (0)1 421 34 50.

Kratka predstavitev umetnika

Silvester Plotajs Sicoe v svojih umetniških delih upodablja kaotičnost urbanega sveta in idole množične kulture, ki jih slika v čistih in živih barvah na velikih formatih. Močne žareče barve v kompozicijskih odnosih na platnu so najpomembnejše orodje njegovega ekspresivnega izražanja, ki se dotika tem teh odnosov ter njegove lastne interpretacije sveta in občutenj. Sporočila, ki jih izraža skozi kratke citate, so lahko poetična, včasih humorna, drugič provokativna ali pa se zdi, kot da bi uporabljal vizualni jezik prvobitnih kultur. Intenzivnost avtorjevih občutij se tako prenese na opazovalca.

Več o avtorju