Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva

Slikarski tečaj je zasnovan v obliki petih intenzivnih vaj v dveh tečajih (osnovni in napredni) pod strokovnim mentorstvom akademskega slikarja Silvestra Plotajsa Sicoeja.


Tečaj kreativnega sodobnega slikarstva

OSNOVNI TEČAJ

SPOMLADANSKA ŠOLA KREATIVNEGA SLIKANJA / pet srečanj
        ponedeljek, 24.05.2021 od 17:00 do 21:00
        četrtek, 27.05.2021 od 17:00 do 21:00
        ponedeljek, 31.05.2021 od 17:00 do 21:00
        četrtek, 03.06.2021 od 17:00 do 21:00
         petek, 04.06.2021 od 17:00 do 21:00

Prijavite se na: galerija@ateljegalerija.si

 

NADALJEVALNI TEČAJ

POMLAD NA GALLUSU / pet srečanj
       ponedeljek, 07.06.2021 od 17:00 do 21:00
        sreda, 09.06.2021 od 17:00 do 21:00
        četrtek, 10.06.2021 od 17:00 do 21:00
         petek, 11.06.2021 od 17:00 do 21:00
         ponedeljek, 14.06.2021 od 17:00 do 21:00

Prijavite se na: galerija@ateljegalerija.si

 

OPIS PROGRAMA:
Na začetku boste spoznali temelje likovne teorije, ki jih boste pozneje uporabili pri praktičnem delu. Mentor vam bo predstavil tehnike tonskega slikanja, pridobili pa si boste tudi izkušnje s slikanjem na platno ali papir. Spoznali boste slikanje na različnih formatih z akrilnimi barvami, ga razširili v kompleksno sliko z motivom tihožitja, portreta in figure. Seznanili se boste z mešanjem barv, barvnimi kontrasti in harmoničnimi vrednostmi.

Več o tečaju:

OSNOVNI TEČAJ

1. Prva vaja: tihožitje – črno-belo. Interakcija med ploskvijo in risbo. Poskusili boste dojeti celovitost slikovnega polja, ukvarjali se boste z modulacijo svetlo-temno. Slikali boste z akrili in morda uporabili tudi oglje za risbo. Namen vaje je osvojiti likovno polje, zaznati celovitost, vzpostaviti iluzijo prostornine, se spoznati s kompozicijo.

2. Druga vaja: tihožitje – uporaba barve. Spoznali se boste z modulacijo toplo-hladno in z nanašanjem barvnih ploskev, kot je to počel Cezzane, in s tem dosegli uvid v začetek predkubizma.

3. Tretja vaja: tihožitje – s poudarkom na raziskavi medprostorov. Spoznali se boste s problemom, kako je prostor, ki ga formira predmet, enakovreden prostoru med predmeti. Proučili boste delo Morandija, ki je svoj celoten opus posvetil tihožitjem.

4. Četrta vaja: tihožitje in tehnika kolaža, lepljenke, izrezovanje iz barvnih papirjev. Namen vaje je ozavestiti ploskovitost in moč barve. V ploskev boste potem zarisovali svobodno risbo, kot je to počel Matisse.

5. Peta vaja: spoznavanje figure skozi slikarski proces nanašanja barve na površino. Črno-belo ali barvno. Iskanje risbe, ki se vzpne skozi plastenje slike. Sproščeno zaznavanje figure.

 

NADALJEVALNI TEČAJ

6. Šesta vaja: figura v prostoru. Pozornost boste usmerili v kompozicijo: kam umestiti figuro, kako zaobjeti specifičnost modela ter postaviti nihanje med ploskvijo in risbo forme. Kot na primer Giacometti – malo barv in več iskanja prostora.

7. Sedma vaja: glava. Portret po svobodni izbiri, risba ali slika, kolaž. Kar koli, samo da se spopadete s formo obraza in prek tega zgradite sliko. Primeri za to so Baselitz, Giacometti, Bacon …

8. Osma vaja: ponovno obraz, mogoče prvič na platno in na polno z barvo in energijo. Ekspresionizem z vsemi pridobljenimi znanji.

9. Deveta vaja: svobodna kompozicija iz likovnih oblik: trikotnik, valj, kvadrat, krog ... Ustvarjanje likovne kompozicije, slikarski organizem. Črno-belo ali barvno. Ostro, organsko, malo, veliko, gosto, transparentno ... Platno in barve. Namen je ustvariti sliko iz osnovnih likovnih oblik.

10. Deseta vaja: ogled Moderne galerije in stalne zbirke. Načine slikanja razložiti na primerih slik v galeriji.

 

Tečaj bo potekal v prostorih Atelje Galerije, na Gallusovem nabrežju 29, v Ljubljani. Udeleženci tečaja prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju. Atelje Galerija si pridružuje pravico do spremembe terminov in programov ali odpovedi. Tečaj se bo izvajal v skladu s priporočili NIJZ.

 

Kotizacija za osnovni tečaj petih srečanj je 297,00 EUR. 
Kotizacija za nadaljevalni tečaj petih srečanj je 297,00 EUR.

V ceno so vključene osnovne materialne potrebščine.

Če tečajnik do konca koledarskega leta priloži dokazilo, da zaradi bolezni ali višje sile ne more več obiskovati tečaja, mu Atelje Galerija povrne 30 % vplačane kotizacije.

Prijava je potrjena z izpolnitvijo spletne prijavnice in plačilom kotizacije. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest. Udeležba je omejena na največ 10 udeležencev.

Vsak udeleženec naj s seboj prinese:

  • različne čopiče,
  • risalni papir,
  • potiskane tkanine,
  • barvast papir,
  • škarje,
  • fin kremenov pesek,
  • akrile,
  • velik kos papirja,
  • bombažna platna,
  • tanek podokvir in bombaž.

Za več informacij pišite na e-naslov galerija@ateljegalerija.si ali pokličite +386 (0)1 421 34 50.

Kratka predstavitev umetnika

Silvester Plotajs Sicoe v svojih umetniških delih upodablja kaotičnost urbanega sveta in idole množične kulture, ki jih slika v čistih in živih barvah na velikih formatih. Močne žareče barve v kompozicijskih odnosih na platnu so najpomembnejše orodje njegovega ekspresivnega izražanja, ki se dotika tem teh odnosov ter njegove lastne interpretacije sveta in občutenj. Sporočila, ki jih izraža skozi kratke citate, so lahko poetična, včasih humorna, drugič provokativna ali pa se zdi, kot da bi uporabljal vizualni jezik prvobitnih kultur. Intenzivnost avtorjevih občutij se tako prenese na opazovalca.

Več o avtorju